Wanneer je dit artikel leest ben je waarschijnlijk 1. Net ten huwelijk gevraagd, gefeliciteerd! Of 2. Aan het fantaseren over je verloving, bruiloft en alles wat daarbij komt kijken. We hopen een aantal van je vragen te kunnen beantwoorden. Wat is bijvoorbeeld eigenlijk het verschil tussen een verlovingsring en trouwring? En, als je zo dol bent op je verlovingsring, moet je er dan echt een bijpassende trouwring bij kopen? Of kan je gewoon je verlovingsring dragen nadat je getrouwd bent? En, kan je ooit één (of beide) ringen aan de tegenovergestelde ringvinger dragen? 

Wat is het verschil tussen een (traditionele) verlovingsring en een trouwring? 

Traditionele verlovingsringen hebben meestal één dominante steen, die ofwel alleen staat of omringd is door kleinere stenen. Een verlovingsring wordt meestal gegeven als onderdeel van het aanzoek, of zo niet, op een vroeg punt in de verloving.

Een trouwring daarentegen is traditioneel een ‘gewone’ metalen band of een met diamanten bezette eeuwigheidsband die je krijgt wanneer je je geloften uitwisselt tijdens de huwelijksceremonie. Meestal is er ook een vrij groot prijsverschil tussen verlovingsringen en trouwringen; zelfs als de trouwring ingelegde diamanten of andere edelstenen heeft, is het totale karaatgewicht meestal minder dan dat van de verlovingsring.

Bovenstaande verschillen hebben te maken met traditie, maar je hoeft je hier uiteraard niet aan te houden. Doe vooral wat goed voelt en wat jullie zelf willen. Volgens Taylor Lanore, een diamant consultant en verlovingsring ontwerper voor Lauren B. Fine Jewelry and Diamonds, hebben bruiden steeds meer inspraak in de keuze en het ontwerp van hun ringen. En niet alleen nemen ze afscheid van de traditie, maar ze kiezen er ook voor om hun keuze van verlovings- en trouwringen te diversifiëren. Laat je verlovingsring of trouwring bijvoorbeeld maken door een echte goud smid. 

Hoe draag je je verlovings- en trouwring?

Traditioneel gezien draag je je verlovingsring en trouwring samen aan de vierde vinger van je linkerhand. Traditiegetrouw doe je eerst je trouwring om je vinger waarna je je verlovingsring erbij schuift. Toch kan je dit ook omdraaien en kun je er ook voor kiezen om ze aan je andere hand te doen. Dit heeft onder andere ook te maken met culturele aspecten. 

Doe wat goed voelt

Je bent niet verplicht om een verlovings- en trouwring te hebben. Je kunt ook voor 1 van de 2 gaan of er voor kiezen je ringen op bepaalde dagen niet te dragen. Er zijn geen echte regels. De keuze ligt bij jou. 

Pin It on Pinterest